stożek
Karton Hanki!!!: Metalowy stożek o promieniu podstawy 4 i wysokości 3 oraz walec o promieniu podstawy 4 i
wysokości 17 przetopiono razem i otrzymano kulę. Obicz promień tej kuli
12 lis 20:58
12 lis 21:06
Karton Hanki!!!: nie, ja Karton Hanki, jestem jedyny w swoim rodzaju! Ale dzięki za zadanie!
12 lis 21:11
ktoś1624: Vs=13πr2 * H →wzór na objętość stożka
Vw=πr2 * H →wzór na objętość walca
Vk=43πR3 → wzór na objętość kuli , gdzie R to promień kuli
Vk=Vw+Vs
Vk=π42 * 17+ 13π42 * 3
Vk=272π + 16π
Vk=288π
Vk=43πR3
288π=43πR3
288=43R3 /*34
216=R3
R=6
12 lis 21:23