Liczby rzeczywiste; zbiory
nextion: | | n+2 | |
zad. Wyznaczymy wszystkie liczby całkowite n takie, że liczba |
| jest całkowita. |
| | n−3 | |
| | n+2 | | a | |
~wyrażenie |
| zapiszemy w postaci |
| +c ∊ C, gdzie a,b,c należą do liczb |
| | n−3 | | n+b | |
| | 5 | |
~ liczba 1+ |
| należy do liczb całkowitych wtedy i tylko wtedy, gdy |
| | n−3 | |
należy do liczb całkowitych, a więc wtedy gdy liczba n−3 jest dzielnikiem liczby 5.
~Zatem: n−3=−5 lub n−3=−1 lub n−3=1 lub n−3=5. n=−2 lub 2 lub 4 lub 8
| | 2n+7 | |
Stosując przedstawioną metodę, wyznacz wszystkie takie liczby n, że liczba |
| jest |
| | n−1 | |
całkowita.
Mój wynik: n∊{−8,0,2,10} a w odp ma byc jeszcze: −2 i 4
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć co trzeba jeszcze uwzględnić w wyniku końcowym?
Eta:
| 2n+7 | | 2(n−1)+9 | | 9 | |
| = |
| = 2+ |
| |
| n−1 | | n−1 | | n−1 | |
dzielniki całkowite 9 : {1,−1, 3, −3, 9, −9}
n−1=1 => n=....
n−1= −3 => n= −2
n−1=3 => n= 4
itd......