Rozłóż na czynniki liniowe
geodeta: Wielomian P(x)=x3−21x+10 rozłóż na czynniki liniowe, to znaczy zapisz go w postaci iloczynu
trzech wielomianów stopnia pierwszego.
12 lis 20:13
zuz: musisz znaleźć x dla którego się zeruje czyli za x podstawiasz dzielniki dziesiątki, a jak już
znajdziesz to wtedy dzielisz przez dwumian x−a . a− liczba dla której w(a)=0
12 lis 20:20
geodeta: nadal nie umiem rozwiązać
12 lis 20:32
Aga: A nie miał być −11 zamiast −21?
12 lis 20:40
geodeta: Napisałęm dobrze. Ma być −21
12 lis 20:43
Tomek.Noah: pytanie miales liczby zespolone?
12 lis 20:48
Tomek.Noah: a wlasnie zamiast 10 chyba powinno byc 20
12 lis 20:49
geodeta: nie miałem liczb zespolonych. Tomek.Noah zgadza się. Zrobiłem pomyłkę. Zamiast 10 powinno być
20.
Proszę o dalszą pomoc
13 lis 20:37
Aga: wskazówka:−21x=−x−20x
x3−21x+20=x3−x−20x+20=...
Lub znajdujesz jeden pierwiastek metodą prób.
P(1)=0
więc 1 jest rozwiązaniem, teraz wielomian P(x)dzielisz przez(x−1)
Trzecia metoda to schemat Hornera.
13 lis 20:47
geodeta: Rozkład wielomianów na czynniki to mój najtrudniejszy dział. Przygotowuję się do matury i
bardzo chcę to umieć. Czy możesz jaśniej przedstawić mi te metody ?
13 lis 20:50
QUACKU: 𝑥3−21𝑥+10
1 kwi 22:09
Jolanta: Geodeta napisał,że zrobił błąd Miało być P(x)=x
3−21x+20
Sprawdzam dzielniki wyrazu wolnego czyli 20 interesuje mnie dla jakiego x. P(x) =0
x=1
P(1)=1
3−21+20=0 czyli 1 jest pierwiastkiem wielomianu
A jeżeli jest to wielomian dzieli cię przez x−1
x
2+x−20
−−−−−−−−−−−−
x
3−21x+20. : (x−1)
−x
3+x
2
−−−−−−
x
2−21x
−x
2+x
−−−−−−−−
−20x+20
20x−20
−−−−−−−−−−
x
3−21x+20=(x−1)(x
2+x−20)
Teraz można policzyć Δ Jeżeli będzie większa od 0 można x
2+x−20 rozłożyć
Δ=1
2−4*1*(−20)=81
√∆=9
| | −1−9 | | −1+9 | |
x1= |
| =−5. x2= |
| =4 |
| | 2 | | 2 | |
Przedstawiamy x
2+x−20 w postaci iloczynowej (x+5)(x−4)
x
3−21x+20=(x−1)(x+5)(x−4)
1 kwi 22:41