Rozwiąż równanie
geodeta: Rozwiąż równanie:
a)x
√3+
√3=
√15
b)2
√5+3x=x
√18−
√5
c)2(x+3)−7(3−2x)=4(x−2)
d)5(x−1)
2−2(x+3)
2=3x(x−10)+19
e)(log
2 4
x−1)
2−x
2=(1−
√3x)
2
12 lis 20:06
kachamacha: x
√3=
√15−
√3
x=
√5−1
12 lis 20:19
geodeta: mogę prosić o rozwiązanie następnych równań
12 lis 20:38
kachamacha: b)
3x−x
√18=−
√5−2
√5
3x−3x
√2=−
√5−2
√5
x(3−3
√2)=−
√5−2
√5
x(3−3
√2)=−3
√5
x=
√5(
√2+1)
12 lis 20:45
kachamacha: c)
2x+6−21+14x=4x−8
16x−15=4x−8
12x=7
12 lis 20:49
kachamacha: d)
5(x2−2x+1)−2(x2+6x+9)=3x2−30x+19
5x2−10x+5−2x2−12x−18=3x2−30x+19
3x2−22x−13=3x2−30x+19
−22x+30x=19+13
8x=32
x=4
12 lis 20:54
kachamacha: f)
/*6
12x−2(2x+1)=12+3(5−4x)
12x−4x−2=12+15−12x
−8x−2=27−12x
4x=29
12 lis 21:04
kachamacha: e)
(xlog24−1)2−x2=1−2√3x+3x2
(2x−1)2−x2=1−2√3x+3x2
4x2−4x+1−x2=1−2√3x+3x2
−4x+2√3x=0
x(−4+2√3)=0
x=0
12 lis 21:11