zbieżność ciągu
zuz: | | 1 | | 1 | | 1 | |
zbadaj ograniczoność ciągu o wyrazie ogólnym an=1+ |
| + |
| +...+ |
| |
| | 22 | | 32 | | n2 | |
wiem że jest ograniczony z dwóch stron i domyślam się jakie to będą dwie granice, zależy mi na
obliczeniach...
12 lis 19:49
Grześ: twierdzenie o trzech ciągach zastosuj
12 lis 19:51
zuz: Grześ, a możesz mi to jakoś rozpisać? bo w tym konkretnym przypadku nie wiem jakie wziąć
wyrazy. bo ten ciąg ma taką dziwną postać
12 lis 19:53
zuz: jedna strona to będzie jedynka a druga to nie wiem bo to ciąg rosnący...
12 lis 19:55
zuz: czy to zadanie jest aż takie trudne ze zupełnie nikt nie potrafi go rozwiązać?
12 lis 20:39
AC:
Zauważmy, że dla
| | 1 | | 1 | | 1 | |
dla k>1 jest |
| < |
| − |
| |
| | k2 | | k−1 | | k | |
Stąd
| | 1 | | 1 | | 1 | |
an = 1 + ∑k=2k=n |
| < 1 + ∑k=2k=n ( |
| − |
| ) = |
| | k2 | | k−1 | | k | |
12 lis 21:08
zuz: dziękuję ślicznie. już rozumiem jak to robić
12 lis 23:28
AC:
Proszę
12 lis 23:38
b.: dla ciekawskich dodam, że granicą tego ciągu (a więc i najmniejszym ograniczeniem górnym) jest
12 lis 23:41
zuz: | | 1 | | 1 | |
a tam nie powinno być kwadratów przy |
| − |
| ? bo tak jakby nie wiadomo skąd to się |
| | k−1 | | k | |
wzięło, bo jeśli to jest jakby podciąg tego ciągu to chyba musi być kwadrat?
13 lis 00:00
zuz: | | π2 | |
b. jak wyliczyłeś że to będzie |
| ? |
| | 6 | |
13 lis 00:08
Jack:
z rozwinięcie w szereg Fouriera zapewne

Ale to zdecydowanie trudniejszy rachunek niż
oszacowanie.
13 lis 00:25
b.: to nie ja wyliczyłem

można tak jak pisał Jack z rozwinięcia odp. funkcji w szereg Fouriera (i nie jest to trudne,
oczywiście przy założeniu, że ma się odpowiednie podstawy

), ale jest też całkiem
elementarny sposób podany w książce ,,Dowody z księgi'', gorąco polecam przy okazji. (Może
nawet więcej niż jeden sposób, nie pamiętam, czytałem tę książkę dawno a nie mam jej teraz
przy sobie).
13 lis 00:40
AC:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| < |
| = |
| − |
| |
| k2 | | (k−1)k | | k−1 | | k | |
To nie jest podciąg tylko oszacowanie.
13 lis 01:08
zuz: no dobra, rozumiem

dzieki
13 lis 10:32