zadanie procenty
Procentomaniak: Towar w cenie x zł obniżono o 10 %. Po pewnym czasie cenę obniżono ponownie o 10 %.
Oblicz , o ile punktów procentowych zmieniła się cena po drugiej obniżce w stosunku do ceny
pierwszej obniżce.
Proszę o pomoc
12 lis 19:35
Eta:
po 1 obniżce mamy 90% ceny x
po 2 obniżce 0,9*0,9= 0,81= 81% ceny x
cena zmalała o 9 pp w stosunku do ceny po 1 obniżce
12 lis 19:57
Procentomaniak: dzięki za pomoc
12 lis 20:00
Procentomaniak: a czemu 0,9*0,9
12 lis 20:07
Procentomaniak: 
12 lis 20:11
Aga: x obniżono o 10%czyli x−10%x=90%x=0,9x
Teraz nową cenę obniżano o 10%
0,9x obniżono o10% czyli 0,9x−10%*0,9x=0,9x−0,09x=0,81x=81%x
12 lis 20:49