liczby rzeczywiste
Hunter: liczbę pierwszą 2011 zapisano w postaci a2 − b2 , gdzie a i b są liczbami naturalnymi .
oblicz a2 + b2
12 lis 19:22
ICSP: a2 − b2 = 2011 ⇔ (a+b)(a−b) = 2011. Skoro liczba jest pierwsza to ma dwa dzielniki.
a+b = 2011
a−b = 1 ⇔ a = 2010, b = 1
teraz baw się dalej.
12 lis 19:24
Hunter: chyba tu jest pomyłka ponieważ po dodaniu tego układu równań wyjdzie 2a = 2012 czyli a wynosi
1006 , a nie 2010
12 lis 19:34
kachamacha: no i dobrze
a=1006 b=1005
12 lis 19:35
ICSP: ale błędy dzisiaj robię
12 lis 19:38
Eta:
12 lis 19:49