pole trapezu prostokatnego ,ktorego dluzsza podstawa ma dlugosc 12 cm jest rowne
OLKA: pole trapezu prostokatnego ,ktorego dluzsza podstawa ma dlugosc 12 cm jest rowne 54 cm 2.
wysokosc trapezu jest rowna dlugosci krotszej podstawy . oblicz obwod trapezu
12 lis 19:04
kachamacha:

54=U{h+12}*h
wylicz h
potem z tw Pitagorasa x
i masz wszystko do obwodu
12 lis 19:07
OLKA: h=
√15

?
wtedy pole mi sie nie zgadza
12 lis 19:18
kachamacha: namieszałam w podstawieniu do pola
12 lis 19:20
ICSP: 108 = h
2 + 12h
h
2 + 12h − 108 = 0
rozwiąż to równanie. Pamiętaj o tym zę h > 0
12 lis 19:21
OLKA: Δ=576
x
1=−18
x
2=−6
wszystko na minusie

co dalej?
nie lepiej 108 pierwiastka trzeciego stopnia =h ?
12 lis 19:29
kachamacha: h=6
12 lis 19:32
OLKA: skad te 6? jak obliczylas?
12 lis 19:40
12 lis 19:48
weronika: dzieki juz wszystko jasne ")
12 lis 20:20
OLKA: dzieki
12 lis 20:20