Logarytmy
Mary: Oblicz:
c) log3 (x−1) +log3 (x+2)>0
d) log2(x+1)2>2
12 lis 18:55
kachamacha: (x−1)(x+2)>1
12 lis 18:57
Mary: to do przykładu c) ? nie rozumiem dlaczego jest >1 a nie >0 ? w ogóle nie rozumiem logarytmów
12 lis 19:00
kachamacha: 0 to log31
12 lis 19:00
krystek: Dziedzina jeszcze x−1>0i x+2>0
12 lis 19:00
Mary: dobrze

Dz: x∊(1,+
∞)
(x−1)(x+2)>1
x
2+2x−x−2−1>0
x
2+x−3>0
√Δ=
√13
| | −1−√13 | | −1+√13 | |
x1= |
| x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | −1−√13 | | −1+√13 | |
x∊(−∞, |
| ) ∪ ( |
| ,+∞) |
| | 2 | | 2 | |
12 lis 19:12
krystek: I uwzględnić dziedzinę należy teraz.
12 lis 19:14
Mary: | | −1+√13 | |
czyli ostatecznie będzie ( |
| , + ∞) ?  |
| | 2 | |
12 lis 19:19
Mary: dzięki Krystek
12 lis 19:20
Mary: a w przykładzie d) jak mam zacząć

podnieść to co w nawiasie do kwadratu, tak? a co zrobić z tą 2 po prawej?
12 lis 19:31
Karol: Logarytmy
Oblicz: log/x/ (x2+2x+1)
21 paź 19:49