Suma dwóch liczb jest równa 1513. Oblicz największą wartość iloczynu tych liczb.
OLKA: Suma dwóch liczb jest równa 15 i 1/3. Oblicz największą wartość iloczynu tych liczb.
12 lis 18:43
ICSP: a*b = ?
| | 1 | | 1 | |
(15 |
| − b)*b = −b2 + 15 |
| b |
| | 3 | | 3 | |
jest to funkcja kwadratowa która jak zapewne wiesz największą wartość będzie przyjmowała w y
w.
12 lis 18:51
12 lis 18:53
OLKA: skad te 58 i 7/9 ?
12 lis 19:00
ICSP: to jest odpowiedź.
Przeczytaj dokładnie ostatnie zdanie z 18:51
12 lis 19:02
OLKA: co mam z tej funkcji delte wyliczyc czy o co chodzi ?
12 lis 19:09
ICSP: wiesz co to jest yw?
12 lis 19:10
12 lis 19:11
krystek: | | 1 | |
gdzy masz funkcję y=−x2+15 |
| b to zapewne wiesz ,że jej gałęzie są skierowane w dół. |
| | 3 | |
| | −Δ | |
Zatem największa jej wartość jest w wierzchołku w yw= |
| i liczysz |
| | 4a | |
12 lis 19:12
OLKA: Yw to Q trzeba bylo tak od razu
12 lis 19:34
krystek: W=(xw,yw) to jest to samo coW=(p,q)
12 lis 20:08
krystek: I jeszcze − dziekuję −brakuje.
12 lis 20:11