.
Kasia: bardzo prosze o pomoc z dwoma zadankami

1. Znajdz wspolrzedne takiego punktu nalezacego do prostej o rownaniu y=3x+2, ktorego rzedna
jest o 10 wieksza od odcietej.
2. jezeli proste o rownaniach y=(a−6)x−3 i y = (4−a)x+2 sa rownolegle, to
a = 2
a=3
a=4
a=5
bardzo prosze o pomoc, co do 2. zadanka to wymnozylam to co sie dalo, a nastepnie przyrownalam
oba te rownania, ale do niczego nie doszlam, bo ciagle mialam 2 niewiadome a i x.
z góry dziękuję za pomoc
12 lis 18:21
kachamacha: 2.
skoro równoległe to a−6=4−a czyli a=5
12 lis 18:25
Kasia: no tak, racja.. : ) dziękuję bardzo, a mogłabyś mi dać jakąś podpowiedz do pierwszego zadanka?
12 lis 18:34
kachamacha: (x,x+10) to jest punkt.
do funkcji pod y podstaw x+10,dostaniesz równanie z x.oblicz x i potem y(podstawiając obliczony
x)
12 lis 18:37