Prośba
Pietruszka: Czy ktoś by miał czas potłumaczyć mi na tablicy funkcje odwrotne ?
12 lis 17:07
Trivial: Mogę potłumaczyć tutaj o ile będę wiedział. O co konkretnie chodzi?
12 lis 17:21
Pietruszka: ok może uda mi sie zrozumieć przykład zadania
12 lis 17:22
Eta:
@
Trivial .......... a masz tablicę ?
12 lis 17:23
Pietruszka: Eta ciebie matematyka sie już boi więc idz porozwiązywać problemy milenijne
12 lis 17:26
Trivial:
Trzeba tak przekształcić wzór, aby wyszło x = ... ← zależne tylko od y.
Chcemy wyliczyć x. Użyjemy funkcji arcussinus, ale żeby to zrobić musimy mieć w argumencie
| | π | | π | |
sinusa coś z przedziału [− |
| , |
| ]. Wprowadzimy nową zmienną pomocniczą, która będzie |
| | 2 | | 2 | |
z tego przedziału. Weźmy
| | x | | π | | π | |
u = |
| − π, wtedy u∊[− |
| , |
| ], czyli mamy OK |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Zatem
y = sin(π+u) = −sinu /arcsin
arcsiny = −u
x = ...
12 lis 17:29
Trivial: Eta nie mam. :< Dlatego skrycie przemyciłem słowo 'tutaj'.
12 lis 17:29
Pietruszka: Troche dziwne gdybym nie miał ządnych pytań więc mogę je zadać

?
12 lis 17:31
Trivial: Zadawaj.
12 lis 17:35
Pietruszka: u = x/2 − pi czemu tak zrobiłeś ? Troche sie domyslam ale wole nie pisać bo sie boje
12 lis 17:35
Trivial:
Zrobiłem tak, żeby było z odpowiedniego przedziału.

Dla każdego x, u jest z odpowiedniego
przedziału i możemy sobie wtedy bez problemu wziąć obustronnie arcsin. Wtedy sinus przy u po
prostu 'zniknie'. Można robić też inaczej − bez podstawienia − np. tak:
| | x | | x | | x | |
arcsiny = arcsin(sin |
| ) = arcsin( sin(π+ |
| −π) ) = arcsin( −sin( |
| −π) ) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
x = ...
12 lis 17:44
Pietruszka: kurde czemu ty taki madry jestes ty jedziesz schematem czy to w glowie widzisz?
12 lis 17:49
Trivial:
Nie znam schematów na funkcje odwrotne.

Po prostu trzeba pomyśleć dla jakich x będzie OK i
coś podobierać.
12 lis 17:51
Pietruszka: a z fizyki tez taki madry jestes

Slyszales moze o ksiazce Podstawy z fizyki taka czerwona 5
tomow ?
12 lis 17:54
Trivial: Z fizyki to raczej średni − taki na 3.0

Ta książka to Resnick, ale jak dla mnie to za dużo tam tekstu, a za mało konkretów. Nie
interesuje mnie zbytnio ten przedmiot, ale jakoś się udaje.
12 lis 17:56
Pietruszka: dobra to sie swojej babki z fizyki zapytam jaka ksiazke poleca

Dzięki jutro postaram sie to
na spokojnie ogarnac musze jeszcze zrobic inne zadania
12 lis 17:58