matematykaszkolna.pl
Prośba Pietruszka: Czy ktoś by miał czas potłumaczyć mi na tablicy funkcje odwrotne ?
12 lis 17:07
Trivial: Mogę potłumaczyć tutaj o ile będę wiedział. O co konkretnie chodzi?
12 lis 17:21
Pietruszka: ok może uda mi sie zrozumieć przykład zadania
 x 
y = sin

,x ∊[π,2π]
 2 
12 lis 17:22
Eta: @Trivial .......... a masz tablicę ?
12 lis 17:23
Pietruszka: Eta ciebie matematyka sie już boi więc idz porozwiązywać problemy milenijne
12 lis 17:26
Trivial: Trzeba tak przekształcić wzór, aby wyszło x = ... ← zależne tylko od y.
 x 
y = sin

x ∊ [π, 2π]
 2 
Chcemy wyliczyć x. Użyjemy funkcji arcussinus, ale żeby to zrobić musimy mieć w argumencie
 π π 
sinusa coś z przedziału [−

,

]. Wprowadzimy nową zmienną pomocniczą, która będzie
 2 2 
z tego przedziału. Weźmy
 x π π 
u =

− π, wtedy u∊[−

,

], czyli mamy OK
 2 2 2 
 x 
π+u =

2 
Zatem y = sin(π+u) = −sinu /arcsin arcsiny = −u
 x 
arcsiny = −

2 
x = ...
12 lis 17:29
Trivial: Eta nie mam. :< Dlatego skrycie przemyciłem słowo 'tutaj'. emotka
12 lis 17:29
Pietruszka: Troche dziwne gdybym nie miał ządnych pytań więc mogę je zadać ?
12 lis 17:31
Trivial: Zadawaj. emotka
12 lis 17:35
Pietruszka: u = x/2 − pi czemu tak zrobiłeś ? Troche sie domyslam ale wole nie pisać bo sie boje
12 lis 17:35
Trivial: Zrobiłem tak, żeby było z odpowiedniego przedziału. emotka Dla każdego x, u jest z odpowiedniego przedziału i możemy sobie wtedy bez problemu wziąć obustronnie arcsin. Wtedy sinus przy u po prostu 'zniknie'. Można robić też inaczej − bez podstawienia − np. tak:
 x 
y = sin

/ arcsin
 2 
 x x x 
arcsiny = arcsin(sin

) = arcsin( sin(π+

−π) ) = arcsin( −sin(

−π) ) =
 2 2 2 
 x x 
= −(

−π) = −

+π.
 2 2 
x = ...
12 lis 17:44
Pietruszka: kurde czemu ty taki madry jestes ty jedziesz schematem czy to w glowie widzisz?
12 lis 17:49
Trivial: Nie znam schematów na funkcje odwrotne. emotka Po prostu trzeba pomyśleć dla jakich x będzie OK i coś podobierać.
12 lis 17:51
Pietruszka: a z fizyki tez taki madry jestes Slyszales moze o ksiazce Podstawy z fizyki taka czerwona 5 tomow ?
12 lis 17:54
Trivial: Z fizyki to raczej średni − taki na 3.0 Ta książka to Resnick, ale jak dla mnie to za dużo tam tekstu, a za mało konkretów. Nie interesuje mnie zbytnio ten przedmiot, ale jakoś się udaje. emotka
12 lis 17:56
Pietruszka: dobra to sie swojej babki z fizyki zapytam jaka ksiazke poleca Dzięki jutro postaram sie to na spokojnie ogarnac musze jeszcze zrobic inne zadania emotka
12 lis 17:58