Zadanie
Adrian: Uzasadnij,że dla dowolnej liczby całkowitej m liczba x = m
4 − 2m
3 − m
2 + 2m jest
podzielna przez 4.
Czyli jak to rozpisać

?
12 lis 17:06
ICSP: m4 − 2m3 − m2 + 2m = m(m2(m−2) − 1(m−2)) = (m−2)(m−1)m(m+1)
c.n.u.
12 lis 17:07
Adrian: może jakieś małe wyjaśnienie co w tej chwili zrobiłeś
12 lis 17:10
ICSP: rozłożyłem ten wielomian na czynniki:
1. Wyciągnięcie m przed nawias
2. Grupowanie 1z2 3z4
3. Wzór skróconego mnożenia : a2 − b2
12 lis 17:11
Adrian: Dzięki za pomoc,ale można jeszcze jaśniej bo końcówkę obliczeń mój umysł nie łapie....
Czy to jedyny sposób na rozwiązanie

I jeszcze co oznacza c.n.u.?
12 lis 17:23
ICSP: c.n.u.
co należało udowdnić
m4 − 2m3 − m2 + 2m = m(m3 − 2m2 − m + 2)
rozłóżmy to wyrażenie w nawiasie
m3 − 2m2 − m + 2 = m2(m−2) −1(m−2) = (m−2)(m2−1) = (m−2)(m−1)(m+1)
12 lis 17:24
Adrian: ok już coś powoli łapie dzięki za poświęcony czas
12 lis 17:31