paris: Trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny o róznicy 3. Jeżeli pierwszą z nich pozostawimy bez
zmian, do drugiej dodamy 1, a do trzeciej 10, to otrzymamy ciąg geometryczny. Jakie to
liczby?
19 kwi 12:13
www.adammlynarczyk.com: Oznaczmy te liczby przez: x-3, x, x+3
Po zmianie mamy: x-3, x+1, x+13. Wówczas ponieważ te liczby tworzą ciąg geometryczny
zachodzi następująca równość:
(x+1)/(x-3) = (x+13)/(x+1)
Dziedzina równości (mianowniki muszą być różne od zera) x-3≠0 oraz x+1≠0, czyli x≠3 i
x≠-1
Mnożąc "na krzyż" otrzymujemy:
(x+1)(x+1) = (x-3)(x+13)
x2+2x+1 = x2+10x-39
-8x = -40 / : (-8)
x = 5
Zatem wyjściowe liczby to 2, 5, 8
Powodzenia!
Odwiedź moją stronkę: www.adammlynarczyk.com
20 kwi 23:31