Funkcja kwadratowa
Hiromi_Ise: Parabole o równaniach y=−2(x+3)(x−1) i y=x2+2x−3 przecinają się w punktach A i B. Oblicz
współrzędne tych punktów.
12 lis 16:56
Rivi: −2(x+3)(x−1)=x2+2x−3 i liczysz...
12 lis 16:58
Hiromi_Ise: ok, znajduję wartość x, to jest −1 i −3, ale dalej nie mam współrzędnych punktów...
12 lis 17:07
Nela: musisz podstawić −1 do pierwszego równania i wyjdzie Ci y i współrzędne punktu A(x,y)i tak samo
z drugim x
12 lis 17:09
Hiromi_Ise: ok, dziękuję.
12 lis 17:13
Eta:

miejsca zerowe
y= x
2+2x −3= (x+3)(x−1)
−−−−−−−−−− x= −3 x= 1
miejsca zerowe
y= −2(x+3)(x−1)
−−−−−−−− x= −3 x= 1
mają wspólne miejsca zerowe
czyli
A( −3,0) B( 1,0) co widać na załączonym "obrazku"
12 lis 17:20