Całka krzywoliniowa
gwiazda: ∫(y+6xy)dx+(x2−xy)dy gdzie AB jest łukiem paraboli x=13y2 zawartymi między współrzednymi
A(0,0) i B(3,3)
fi=(13y2, y)
fi'=23y,1)
∫(y+2y3)*23y+(19y4−13y3)*1 dx
czy do tego momentu dobrze? bo dopiero się uczę całek krzywoliniowych zorientowanych
12 lis 16:51
Trivial:
| | 1 | | 1 | |
Skoro mamy wzór x= |
| y2 to za każdy x podstawiamy |
| y2. Pozostało wyliczyć dx. |
| | 3 | | 3 | |
Podstawiasz za dx, wyłączasz dy przed nawias i masz zwykłą całkę.
Z tego co widzę to chyba tak zrobiłaś, tylko na końcu jest dx zamiast dy.

Ustalenie granic:
0≤y≤3.
12 lis 16:56
gwiazda: dziękuję , tylko wyniki mi się nie zgadza z ksiązka wychodzi

a Ty mówisz , że dobrze
12 lis 17:01
12 lis 17:12
gwiazda: Taki mi wyszedł

teraz robie kolejna ale nie wiem od jakiego przedzialu y
2=−x+2 x=0
wyliczylam sobie x=2−y
2 i co zrobic z tym?
12 lis 17:18
Trivial: Daj całe polecenie, bo trudno tak się domyślić o co chodzi z suchych wzorów.
12 lis 17:20
gwiazda: ∫(x+y)dx+x√ydy gdzie jest krzywa zamknieta utworzana przez linie y2=−x+2 x=0 całkę wyliczę
sobie bo nie trudna ale jaki przedzial od 0 do ?
12 lis 17:23
12 lis 17:34
gwiazda: Nie mialam tego tw

będzie po calkach podwojnych i potrojnych i powierzchniowych , slyszalam
o tym tw ale nie wolno nam.
12 lis 17:37
gwiazda: Nie miałam tego tw niestety , bo bedziemy je miec po calkach podwojnych potrojnych ,
powierzchniowych , wiec nie wolno z niego jedynie tak jak mowisz rozbic musze.
12 lis 17:39
Trivial:
Z twierdzenia Greena mamy tak:
F = (P, Q) = (x+y, x
√y)
| | ∂Q | | ∂P | |
∫Pdx+Qdy = ∬D ( |
| − |
| )dxdy. |
| | ∂x | | ∂y | |
Czyli całka z zadania:
J = ∬
D (
√y − 1)dxdy. ← prościutka całeczka.
0≤x≤2−y
2
pierwszyPunktPrzecięcia ≤ y ≤ drugiPunktPrzecięcia
Bez tw. Greena:
Najpierw policz punkty przecięcia (potrzeba tylko y). Potem rozbij na sumę dwóch całek. W
pierwszej z nich x=0, a w drugiej x=2−y
2.
W pierwszej y zmienia się tak:
pierwszyPunktPrzecięcia ≤ y ≤ drugiPunktPrzecięcia
W drugiej tak:
drugiPunktPrzecięcia ≤ y ≤ pierwszyPunktPrzecięcia
(o ile idziemy przeciwnie do zegara)
12 lis 17:49
gwiazda: Hehe całek podwójnych nie miałam specjalnie nam to zrobili , potem to skończę bo już dziś mam
dość dlugość krzywych zrobilam i krzywe co mialam

dziekuje za pomoc mam pare dni by sie
nauczyc na kolosa
12 lis 17:57
Trivial: Dziwnie jakoś macie. U nas najpierw były podwójne i potrójne, a potem dopiero krzywoliniowe, a
na samym końcu powierzchniowe.
12 lis 17:59
gwiazda: Wiem , że dziwnie a słyszałam , że wtedy z tego tw łatwiej się liczy , i jeszcze nie mamy w
książce przedziału zawsze go wyznaczać należy , ale dobrze , że nie piszę tylko z całek
krzywoliniowych ale ekstrema i krzywe to jest spoko
12 lis 18:03
Trivial:
Nie zawsze jest łatwiej. To są dwie różne metody − niektóre całki łatwiej liczy się
parametryzacją, inne Greenem.
12 lis 18:09
gwiazda: Aha to pewnie na egzamin będzie ,przydatne to tw bo watpie , że kolokwium bedzie z tego jak ma
miec jeszcze 1 wiec podwojne potrojne i powierzchniowe. A TY to wszystko juz miales?
12 lis 18:12
Trivial: Tak, teraz mam równania różniczkowe.
12 lis 18:16
gwiazda: To wiem do kogo się zglosić o pomoc jeśli można , bo zauwazyłam , że można na Ciebie zawsze
liczyc
12 lis 18:20
Trivial: 
Jeśli mam dużo wolnego czasu (jak dziś) to staram się coś pomóc.
12 lis 18:21
gwiazda: Super ale masz duża wiedze i wiele tu osob ktorzy pomagaja

Ja teraz ide zjesc kolacje i
zycze milego wieczorku i dziekuje bardzo za pomoc potem moze cos sproboje porobic ale pojecie
mam wiec juz cos jest.
12 lis 18:28
Trivial:
Będę się już ulatniał, policzę na koniec tę całkę, bo wyżej trochę niekonsekwentnie napisałem z
tymi punktami przecięcia.
J = ∫(x+y)dx+x√ydy
y2 = −x+2→ x = 2−y2
x=0
Punkt przecięcia się krzywych:
y2 = 0 + 2
y = ±√2
Czyli mamy:
J = ∫−√2..√2 [(2−y2+y)*(−2y) + (2−y2)*√y]dy + ∫√2..−√2 0dy
= ∫−√2..√2 [(2−y2+y)*(−2y) + (2−y2)*√y]dy = ...
12 lis 18:30
Trivial: To wyżej policzone z założeniem, że idziemy przeciwnie do zegara (nie napisali jak idziemy).
Miłego wieczoru.
12 lis 18:31
gwiazda: Dzięki wielkie , ale nie musiałeś kończyć bo wiedziałam juz co i jak , ale i tak bardzo
pomogłeś mi jak zawsze
12 lis 18:35
gwiazda: ∫(x2+y)dx+(z+x)dy+ydz gdzie jest obrazem krzywej opisanej funkcja fi(cost, sint , t)
fi'=(−sint, cost, 1) t∊[0, 2π]
∫(cos2t+sint)*(−sint)+(t+cost)*cost+sint dt
∫−sintcos2t −sin2x +tcost +cos2t+sint dt czy dobrze jest do tego momentu?
12 lis 21:42