matematykaszkolna.pl
Całka krzywoliniowa gwiazda: ∫(y+6xy)dx+(x2−xy)dy gdzie AB jest łukiem paraboli x=13y2 zawartymi między współrzednymi A(0,0) i B(3,3) fi=(13y2, y) fi'=23y,1) ∫(y+2y3)*23y+(19y413y3)*1 dx czy do tego momentu dobrze? bo dopiero się uczę całek krzywoliniowych zorientowanych
12 lis 16:51
Trivial:
 1 1 
Skoro mamy wzór x=

y2 to za każdy x podstawiamy

y2. Pozostało wyliczyć dx.
 3 3 
 1 
x =

y2
 3 
 1 
dx =

*2ydy.
 3 
Podstawiasz za dx, wyłączasz dy przed nawias i masz zwykłą całkę. Z tego co widzę to chyba tak zrobiłaś, tylko na końcu jest dx zamiast dy. emotka Ustalenie granic: 0≤y≤3.
12 lis 16:56
gwiazda: dziękuję , tylko wyniki mi się nie zgadza z ksiązka wychodzi emotka a Ty mówisz , że dobrze emotka
12 lis 17:01
12 lis 17:12
gwiazda: Taki mi wyszedł emotkateraz robie kolejna ale nie wiem od jakiego przedzialu y2=−x+2 x=0 wyliczylam sobie x=2−y2 i co zrobic z tym?
12 lis 17:18
Trivial: Daj całe polecenie, bo trudno tak się domyślić o co chodzi z suchych wzorów. emotka
12 lis 17:20
gwiazda: ∫(x+y)dx+xydy gdzie jest krzywa zamknieta utworzana przez linie y2=−x+2 x=0 całkę wyliczę sobie bo nie trudna ale jaki przedzial od 0 do ?
12 lis 17:23
Trivial: Proponuję to narysować: http://www.wolframalpha.com/input/?i=plot+y^2%3D%E2%88%92x%2B2+%26%26+x%3D0 Wylicz punkty przecięcia (interesuje cię tylko y). Trzeba będzie rozbić na kilka całek po y. Inny sposób to twierdzenie Greena (chyba lepszy).
12 lis 17:34
gwiazda: Nie mialam tego twemotka będzie po calkach podwojnych i potrojnych i powierzchniowych , slyszalam o tym tw ale nie wolno nam.
12 lis 17:37
gwiazda: Nie miałam tego tw niestety , bo bedziemy je miec po calkach podwojnych potrojnych , powierzchniowych , wiec nie wolno z niego jedynie tak jak mowisz rozbic musze.
12 lis 17:39
Trivial: Z twierdzenia Greena mamy tak: F = (P, Q) = (x+y, xy)
 ∂Q ∂P 
∫Pdx+Qdy = ∬D (

)dxdy.
 ∂x ∂y 
Czyli całka z zadania: J = ∬D (y − 1)dxdy. ← prościutka całeczka. 0≤x≤2−y2 pierwszyPunktPrzecięcia ≤ y ≤ drugiPunktPrzecięcia Bez tw. Greena: Najpierw policz punkty przecięcia (potrzeba tylko y). Potem rozbij na sumę dwóch całek. W pierwszej z nich x=0, a w drugiej x=2−y2. W pierwszej y zmienia się tak: pierwszyPunktPrzecięcia ≤ y ≤ drugiPunktPrzecięcia W drugiej tak: drugiPunktPrzecięcia ≤ y ≤ pierwszyPunktPrzecięcia (o ile idziemy przeciwnie do zegara)
12 lis 17:49
gwiazda: Hehe całek podwójnych nie miałam specjalnie nam to zrobili , potem to skończę bo już dziś mam dość dlugość krzywych zrobilam i krzywe co mialam emotka dziekuje za pomoc mam pare dni by sie nauczyc na kolosaemotka
12 lis 17:57
Trivial: Dziwnie jakoś macie. U nas najpierw były podwójne i potrójne, a potem dopiero krzywoliniowe, a na samym końcu powierzchniowe. emotka
12 lis 17:59
gwiazda: Wiem , że dziwnie a słyszałam , że wtedy z tego tw łatwiej się liczy , i jeszcze nie mamy w książce przedziału zawsze go wyznaczać należy , ale dobrze , że nie piszę tylko z całek krzywoliniowych ale ekstrema i krzywe to jest spoko emotka
12 lis 18:03
Trivial: Nie zawsze jest łatwiej. To są dwie różne metody − niektóre całki łatwiej liczy się parametryzacją, inne Greenem. emotka
12 lis 18:09
gwiazda: Aha to pewnie na egzamin będzie ,przydatne to tw bo watpie , że kolokwium bedzie z tego jak ma miec jeszcze 1 wiec podwojne potrojne i powierzchniowe. A TY to wszystko juz miales?emotka
12 lis 18:12
Trivial: Tak, teraz mam równania różniczkowe.
12 lis 18:16
gwiazda: To wiem do kogo się zglosić o pomoc jeśli można , bo zauwazyłam , że można na Ciebie zawsze liczyc emotka
12 lis 18:20
Trivial: emotka Jeśli mam dużo wolnego czasu (jak dziś) to staram się coś pomóc. emotka
12 lis 18:21
gwiazda: Super ale masz duża wiedze i wiele tu osob ktorzy pomagaja emotka Ja teraz ide zjesc kolacje i zycze milego wieczorku i dziekuje bardzo za pomoc potem moze cos sproboje porobic ale pojecie mam wiec juz cos jest.
12 lis 18:28
Trivial: Będę się już ulatniał, policzę na koniec tę całkę, bo wyżej trochę niekonsekwentnie napisałem z tymi punktami przecięcia. J = ∫(x+y)dx+xydy y2 = −x+2→ x = 2−y2 x=0 Punkt przecięcia się krzywych: y2 = 0 + 2 y = ±2 Czyli mamy: J = ∫2..2 [(2−y2+y)*(−2y) + (2−y2)*y]dy + ∫2..−2 0dy = ∫2..2 [(2−y2+y)*(−2y) + (2−y2)*y]dy = ...
12 lis 18:30
Trivial: To wyżej policzone z założeniem, że idziemy przeciwnie do zegara (nie napisali jak idziemy). Miłego wieczoru. emotka
12 lis 18:31
gwiazda: Dzięki wielkie , ale nie musiałeś kończyć bo wiedziałam juz co i jak , ale i tak bardzo pomogłeś mi jak zawsze emotka
12 lis 18:35
gwiazda: ∫(x2+y)dx+(z+x)dy+ydz gdzie jest obrazem krzywej opisanej funkcja fi(cost, sint , t) fi'=(−sint, cost, 1) t∊[0, 2π] ∫(cos2t+sint)*(−sint)+(t+cost)*cost+sint dt ∫−sintcos2t −sin2x +tcost +cos2t+sint dt czy dobrze jest do tego momentu?
12 lis 21:42