Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne...
izuniaa: Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne rozwiązania rzeczywiste ujemne ?
x2−2(m+3)x+m2−1=0
12 lis 16:28
alex: Δ>0
x1*x2 > 0
czyli m2−1>0
x1+x2<0
czyli 2(m+3)<0
12 lis 16:30
izuniaa: A dałbys rade rozwiazac ?
12 lis 16:30
alex: Δ= (−2m−6)
2−4(m
2−1)= 4m
2+24m+36−4m
2+4= 24m+40 = 8(3m+5)
cdn
12 lis 16:35
alex: m2>1 ⇒ m ∊ (−∞,−1) ∪ (1, +∞)
2m+6<0⇒m< − 3
12 lis 16:46
alex: i teraz część wspólna
12 lis 16:47
izuniaa: No wlanie, tylko w odpowiedziach jest ze dla parametru m nie istnieje zadna watrosc...
12 lis 16:57
izuniaa: ?
12 lis 17:08
Nela:

Alex napisał, że m>−(5/3) (zielony na rysunku) i m ∊ (−
∞,−1) ∪ (1, +
∞) (pomarańczowy na
rysunku) i m< − ( różowy na rysunku)
Jak widać te trzy przedziały nie mają części wspólnej, więc nie istnieje żadna wartość dla
której spełnione są warunki zadania
23 maj 15:29
chichi:
Na rysunku zielony reprezentuje nierówność m > −1
23 maj 16:08