potęgowanie liczb zespolonych
tomasz: liczby zespolone potęgowanie
mam przykład (
√3 + i
√3)
62
| | π | | π | |
po skróceniu wszystkiego jestem na etapie 631(cos |
| + isin |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
odpowiedź końcowa wynosi −6
31i − skąd wziął się ten minus?
12 lis 16:07
Trivial:
Algebraicznie
(
√3+i
√3)
62 = (
√3)
62(1+i)
62 = 3
31(1+2i+i
2)
31 = 3
31(2i)
31 =
= 3
31*2
31*i
31 = 6
31*i
4*7+3 = 6
31i
3 = 6
31*i
2*i = −6
31i.
Trygonometrycznie
z =
√3 + i
√3 ← ćwiartka I
|z| =
√3+3 =
√6.
Wybieramy teraz φ z pierwszej ćwiartki, np.:
| | π | | π | |
z = √6(cos |
| + isin |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | | π | | π | |
z62 = [ √6(cos |
| + isin |
| ) ]62 = 631[cos( |
| *62) + isin( |
| *62)]. |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | π | | 31π | | π | | π | |
cos( |
| *62) = cos( |
| ) = cos(15π+ |
| ) = cos(π+ |
| ) = 0. |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | 31π | | π | | π | |
sin( |
| *62) = sin( |
| ) = sin(15π+ |
| ) = sin(π+ |
| ) = −1. |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 2 | |
z
62 = 6
31[0 + i*(−1)] = −6
31i.
12 lis 16:21
tomasz: | | π | |
czyli sin |
| zawsze się równa −1? |
| | 2 | |
12 lis 16:35
Trivial:
| | π | |
sin |
| = 1, ale tutaj nigdzie go przecież nie ma.  |
| | 2 | |
| | π | |
sin(π+ |
| ) = −1 (skorzystaj ze wzorów redukcyjnych, albo wyobraź sobie wykres sinusa). |
| | 2 | |
Ze wzorów będzie tak:
| | π | | π | |
sin(π+ |
| ) = −sin |
| = −1. |
| | 2 | | 2 | |
12 lis 16:37
tomasz: aaa to się bierze z wykresów funkcji sinusa i cosinusa?
12 lis 16:38
tomasz: o byłeś przede mną

dzięki

a mógłbyś podać link do tych wzorów redukcyjnych?
12 lis 16:40
tomasz: czyli te okresy 15π czy 16π redukuje się w całości jeśli liczba jest parzysta a jeżeli jest
właśnie np 15π to zostawia się jedno π?
12 lis 16:42
Rivi: funkcja ma okres 2π (sinus i cosinus) czyli możesz dowolnie dodawać i odejmować po 2π i nie
zmieni to wyniku.
12 lis 16:45
Trivial:
https://matematykaszkolna.pl/strona/430.html
Ale zapamiętanie tego wszystkiego będzie trudne. Najłatwiej jest zapamiętać:
1. Gdy mamy sin(2kπ + α), albo cos(2kπ + α) to możemy pozbyć się 2kπ, a wartość pozostanie
bez zmian.
2. sin(π+α) = −sinα; cos(π+α) = −cosα
3. sin(−α) = −sinα; cos(−α) = cosα.
Tyle wystarczy. Można z tego obliczyć wartość funkcji trygonometrycznych dla każdego kąta (o
ile redukuje się do 'ładnej' postaci).
12 lis 16:46
tomasz: Dzięki wielkie panowie. Nie miałem wcześniej matematyki rozszerzonej, więc siedziałem i
myślałem co to za herezje, heh. Dobrze, że jest takie forum
12 lis 16:56
emila: cosπ/6
19 lis 14:55