dla jakich wartości parametru k równanie ma dwa rozwiązania o rożnych znakach?
marek: dla jakich wartości parametru k równanie ma dwa rozwiązania o rożnych znakach?
(k−1)x2−2kx−k−1=0
12 lis 16:01
marek: pomoże ktos?
12 lis 16:21
alex: | | −k−1 | |
ma dwa rozwiązania czyli Δ>0 , z wzorów Viete'a x1 * x2 < 0 czyli |
| <0 |
| | k−1 | |
12 lis 16:25
marek: kurcze zle napisałam, kiedy ma dwa rozwiązania dodatnie. ale to tez bd z wzorów viete`a ale wgl
mi to nie wychodzi...
12 lis 16:45
alex: dodatnie, czyli iloczyn i suma większe od zera
12 lis 16:51
marek: no tak czyli Δ= 4k2 −4(k−1)(−k−1)=4k2−4(−k2+1)=4k2+ 4k2−4= 8k2−4
8k4−4>0
8k2>4
k>√2/2
c/a>0
(−k−1)/k−1>0
(−k−1)(k−1)>0
k<1 i k>1
−b/a>0
2k/k−1>o
2k(k−1)>0
k>o i k>1
mi wychodzi tak a w odpowiedziach jest inaczej.
12 lis 17:02
marek: pomożecie
12 lis 17:21
krystek: | | √2 | |
Δ>0 ⇔8k2−−4>0 ⇔8(k2−U{1}[2})>0 ⇔(k− √22)(k+ |
| >0 |
| | 2 | |
12 lis 17:46
Grześ: a współczynnik a≠0?
12 lis 18:41
wacek: π
14 paź 20:56
LOL: no
20 paź 13:03
LOL:
20 paź 13:04