Logarytmy - zadania z parametrem
Kinia: Dla jakich wartości parametru m funkcja jest malejąca?
a) y=log
m2−3 (x)
b) y=log
2m−3 (x)
12 lis 15:52
Eta:

a) y=log
ax −−−jest malejąca dla a€(0,1)
czyli m
2−3 <1 i m
2−3 >0
(m−2)(m+2) <0 i (m−
√3)(m+
√3) >0
wybierz część wspólną : m€
(−2, −√3) U (√3 , 2)
12 lis 16:17
Eta:
oczywiście dla x >0
b) podobnie
| | log2x | |
c) y= |
| = log2m−1 (x) |
| | log2(2m−1) | |
i podobnie jak w poprzednich
12 lis 16:20
Kinia: Eta − dziękuję bardzo
12 lis 18:24
Kinia: a jeśli mam zadanie dla jakich wartości parametru m funkcja jest rosnąca to warunek to tylko:
a>1
12 lis 18:28