Parametry funkcji.
Rodney: Określi liczbę rozwiązań danego równania w zależności od wartości parametru a. Dla tych
wartości parametru a, dla których istnieją rozwiązania, podaj je.
(Jak zabrac sie za takie zadanie? Prosze o odpowiedz, ktora pozwoli mi zrozumiec sposob
rozwiazywania.)
a) 2x+3=3x−5a
b) 2x−a2=a+ax−6
c)ax+5=5x−a
d) a2x−3=9x+a
Może na początek poproszę o rozwiązanie a i d, to wtedy b i c spróbuję sam.
Z góry dziękuję.
12 lis 15:47
Eta:
a) x=5a+3 −−− dla dowolnego a€ R −−−− jedno rozwiązanie
d) a
2x−9x= a+3
x(a
2−9)= a+3
| | a+3 | | a+3 | |
x= |
| = |
| |
| | a2−9 | | (a+3)(a−3) | |
dla a= −3 −−− nieskończenie wiele rozwiązań bo 0=0 −−− równanie tożsamościowe
dla a=3 −−− mianownik =0 zatem równanie sprzeczne
dla a€ R \ {−3, 3} −−− jedno rozwiązanie
12 lis 15:55