Zadanie
Twardy: | | 1 | |
Wykaż,że liczba a= |
| − 3√9 − 3√4 − 3√6 jest naturalna. |
| | 3√3 − 3√2 | |
Najtrudniejsze zadanie jakie do tej pory spotkałem.Proszę was o pomoc.
12 lis 15:43
Trivial:
Usuń niewymierność z mianownika korzystając ze wzoru:
a3−b3 = (a−b)(a2+ab+b2).
12 lis 15:44
Twardy: próbuje ale to nie jest takie proste...
12 lis 15:58
Trivial:
To jest proste.

Pomnożymy licznik i mianownik przez (a
2+ab+b
2)
| 1 | | a2+ab+b2 | | a2+ab+b2 | |
| = |
| = |
| . |
| a−b | | (a−b)(a2+ab+b2) | | a3−b3 | |
a=
3√3
b=
3√2.
12 lis 16:03
Eta:
(
3√3−
3√2)*(
3√9+
3√6+
3√4)= 3−2= 1
| | 1 | | 3√9+3√6+3√4 | |
a= |
| * |
| −3√9−3√4−3√6=.... |
| | 3√3−3√2 | | 3√9+3√6+3√4 | |
dokończ
12 lis 16:04
Twardy: czyli a = 0
12 lis 16:16
Eta:
Na to wychodzi
12 lis 16:20
Twardy: ok dzięki wam zaczynam powoli lubić matematykę
12 lis 16:22
Eta:
To w nagrodę
12 lis 16:23