matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie
Adamek:
I2x − 8I
I12 − 3xI
Wiadomo,że x ∊ (4,+oo) .Znajdź liczbę y =
−
x − 4
x − 4
Bardzo proszę was o pomoc bo od kilku godzin nie mogę tego rozwiązać.
12 lis 15:09
Eta:
dla x >4 |2x−8|= 2x −8= 2(x−4) |12−3x|= −12+3x= 3(x−4)
2(x−4)
3(x−4)
y=
−
= 2−3= −1
x−4
x−4
12 lis 15:24
Adamek:
o Eta jesteś wielka
Bardzo dziękuje
12 lis 15:26
Eta:
12 lis 15:28