liczby zespolone
tomasz: Liczby zespolone
Mam ten przykład zamienić na postać trygonometryczną z= −
√3 − i
| | −5π | | −5π | |
wychodzi mi 2(cos |
| + isin |
| ) |
| | 6 | | 6 | |
| | 7π | | 7π | |
a w odpowiedziach jest 2(cos |
| + isin |
| ) |
| | 6 | | 6 | |
| | π | |
gdzie zrobiłem błąd? skoro φ = |
| i leży w III ćwiartce? |
| | 6 | |
12 lis 14:34
ICSP: argument podstawowy to argument z przedziału (0;2π)
twój argument nie należy do tego przedziału, a właśnie w postaci trygonometrycznej powinno się
podawać argument główny
12 lis 14:36
Basia:
|z| = √3+1 = 2
sinφ = −12
cosφ = −√32
III ćwiartka ⇒ φ = π+π6
zasadniczo nigdzie nie zrobiłeś błędu
funkcje tych kątów są sobie równe, tylko na ogół zapisujemy to w kątach z miarą dodatnią
(czyli kręcimy się przeciwnie niż wskazówki zegara)
12 lis 14:41
tomasz: nie za bardzo rozumiem, czyli jak mam to rozpisać?
12 lis 14:42
tomasz: aa nie zobaczyłem postu Basi, dzięki
12 lis 14:43
tomasz: w zeszycie mam zapisane co do III ćwiartki że równa się ona −(π − φ) = −π + φ a tutaj jest
inaczej..
12 lis 14:46
Basia:
chyba masz jednak źle te ćwiartki rozpisane, bo to będą właśnie miary ujemne
w dodatnich jest:
I φ
II π−φ
III π+φ
IV 2π−φ
12 lis 14:51
tomasz: ja nie mam podzielonych na dodatnie ujemne, u mnie to wygląda tak:
I φ
II π − φ
III −π + φ
IV −φ
tak rozpisał wykładowca
12 lis 15:00
tomasz: kiedy używa się tych miar dodatnich a kiedy ujemnych?
12 lis 15:03