styczna do krzywej - pochodne
Gosia: zad.1 Napisać równania stycznych do wykresów podanych funkcji we wskazanych punktach
a) f(x)=
√2x+1, x
0=3
| | 1−x | |
b) g(x)=arctg |
| , x0=1 |
| | 1+x | |
| | ln t | |
zad.2 Napisać równanie stycznej do krzywej x=t ln t, y= |
| w dowolnie wybranych |
| | t | |
punkcie tej krzywej (np. dla t=1)
12 lis 14:32
Gosia: proszę o pomoc
12 lis 19:03
Aga: Równanie stycznej do krzywej
l:y−y
0=f'(x
0)(x−x
0) W punkcie P(x
0,y
0)
y
0=f(x
0)=f(3)=
√23+1=3
12 lis 19:55
Gosia: jak dojść do takiej postaci pochodnej?
12 lis 20:08
AS: Zad 1.
Równanie krzywej: f(x) =
√2x + 1 , xo = 3 , yo = f(xo) =
√23 + 1 = 3
Równanie stycznej
y − yo = f'(xo)*(x − xo)
Obliczam f'(x)
f(x) =
√u gdzie u = 2
x + 1
| | 1 | | 1 | |
f'(x) = |
| *u' = |
| *2x*ln(2) |
| | 2√u | | 2√2x + 1 | |
| | 1 | | 4 | |
m = f'(xo) = |
| *8*ln(2) = |
| *ln(2) |
| | 2*√9 | | 3 | |
resztę dokończ sama
12 lis 20:31
AS: Odp. do zad. 2 y = −x/2 + 1/2
12 lis 20:32
Aga: Skorzystać z pochodnej funkcji złożonej i i ze wzorów (ax)'
(√x)'
12 lis 20:32
Gosia: a ile wychodzi g'(x)

bo mi nie chce wyjsc taki wynik:(
12 lis 21:39
Aga: g'(x)= ile Ci wyszło?
12 lis 21:47
Aga: | | −2 | |
Mi wyszło g'(x)= |
| |
| | (1−x2)2 | |
12 lis 21:52
Gosia: a mi
| −2 | |
| bo mi się uprościło 2x i −2x, to chyba coś źle zrobiłam:( |
| 2+2x2 | |
12 lis 21:59
Aga: Ja nigdzie nie miałam 2x i −2x, jak chcesz to zapisz swoje obliczenia to porównam ze swoimi i
zobaczę, gdzie jest błąd.
12 lis 22:01
12 lis 22:03
Aga: Ja też ,zapisz dalej.
12 lis 22:04
Aga: Znalazłam u siebie błąd, bo zamiast + dalej napisałam* i już źle.
12 lis 22:07
Aga: Ale mimo to mam jeszcze inny wynik
12 lis 22:11
Gosia: no więc dalej:
| | 1 | | (1−x)'(1+x)−(1−x)(1+x)' | |
g'(x)= |
| * |
| = |
| | | | (1+x)2 | |
| | 1+2x+x2 | | −2 | | −2 | |
|
| * |
| = |
| |
| | 2+2x2 | | 1+2x+x2 | | 2+2x2 | |
12 lis 22:18
Gosia: już wiem

już wyszło

a jak zadanie 2?
12 lis 22:54
Aga: Tak samo mi wyszło, skróciłam przez 2.
12 lis 23:46
Gosia: 
już mam

a mogę prosić o pomoc z tym drugim?
13 lis 00:00
Aga: Nie jestem pewna ,nie piszę.
13 lis 00:32