matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę funkcji
student_x:
Korzystając z granic podstawowych wyrażeń nieoznaczonych oblicz podaną granicę funkcji:
sin
2
3x
lim
x
2
x→0 Za wszelkie wskazówki z góry dziękuję.
12 lis 14:20
Basia:
sin3x
sin3x
3sin3x
3sin3x
=
*
=
*
=
x
x
3x
3x
sin3x
sin3x
9*
*
→ 9*1*1
3x
3x
12 lis 14:24
student_x:
sin3x
Ok, dzięki! Tylko nie rozumiem dlaczego
dąży do jedynki?
3x
12 lis 14:32
student_x:
Ponawiam pytanie?
12 lis 15:01
Tarkus:
sinx
jest wzór lim
=1
x
x→0
13 lis 15:42