Wykaż
Badylka: wykaż,że kwadrat każdej liczby naturalnej jest postaci 3k albo 3k+1,gdy k∊C. ?
12 lis 13:22
sushi_ gg6397228:
to bierzesz liczby postaci 3k, 3k+1, 3k+2 i podnosisz je do kwadratu
12 lis 13:57
hwdtel:
| | n2(n2−1) | |
To ja proponuję sushi,aby indukcyjnie udowodniła że |
| ∊C |
| | 3 | |
12 lis 17:45
hwdtel :
Droga pani sushi,dlaczego to jeszcze nie "posprzątane",czyli po "pticach"
Dobrych rad to może udzielać stara ciotka która się wszystkim "opatrzyła"
A dowód indukcyjny mógłby wyglądać tak:
∀n4−n23∊C ⇒ A ∀n4−n2 +3an2 +w3∊C dzieli się przez 3
k∊N k+1∊N a
(n+1)4−(n+1)3 = n4−n2 + 6n2 +(w=4n3 + 2n) ;k=1 ⋀ a=2
A,że wyrażenie w=4n3 +2n dzieli się przez 3,analogiczny dowód pozostawiam
"bezrobotnej" sushi lub autorce zadania
13 lis 09:36
hwdtel :
DOKOŃCZYĆ FLEJTUCHY!
∀
4n3+2n3∊C ⇒ A ∀4n
3+2n + 3an
2+3bn+c dzieli się przez 3
k∊N k+1∊N a,b,c∊N
4(n+1)
3+2(n+1) = 4n
3+2n + 3n
2+3n+3 ;k=1,a=1,b=1,c=1
| | (n2)(n2−1) | | n2 | | n2−1 | |
A skoro |
| ∊C to [k∊C] |
| =k ⋁ |
| =k
|
| | 3 | | 3 | | 3 | |
czyli n
2=3k ⋁ n
2=3k+1 c.n.w
14 lis 09:06
hwdtel :
P.S "Dobre rady"to− p.o. "aktor"wypina zadek i daje autograf!
17 lis 20:31