Zadanie
kkkaaa: pierwiastkami wielomianu w (x)=2x3=2x2−4x−4 sa liczby
a −2, 1, 2
b −2, −1 , 2
c −√2 , 1 √2
d − √2 , −1 √2
12 lis 13:18
sushi_ gg6397228:
W(liczba)= 0 podstawiaj kazda liczbe i sprawdzaj, kiedy sie wyzeruje
12 lis 14:05
ICSP: albo można też spróbować rozłożyć wielomian. Jednak może to być trochę trudne ze względu na
"podwójną" równość.
12 lis 14:38
Eta:
Pewnie miało być tak:
W(x)= 2x3+2x2−4x−4
W(x)= 2x2(x+1) −4(x+1)= (x+1)(2x2−4)= 2*(x−1)(x2−2)=2*(x+1)(x−√2)(x+√2)
x= −1 v x= √2 v x= −√2
odp: d)
12 lis 15:35
kkkaaa: Dziekuje bardzo
13 lis 09:12