Logarytmy - równania, nierówności
elle: Proszę o pomoc − Rozwiąż nierówność:
a) log
13(x+1)≤log
13(2x−2)
| | 1 | |
trochę niewyraźnie widać − w podstawie logarytmu jest |
| |
| | 3 | |
12 lis 13:05
Jolanta: loga b=c b>0
warunek x+1 >0 i 2x−2 >0
x>. i x>..
czyli x>..
12 lis 13:10
ManFanUtd: założenia zapisz, później opuść logarytmy zmieniając znak ≤ na ≥ gdyż funkcja malejąca i robisz
normalne równanie liniowe
12 lis 13:12
elle: x>−1 i x>1
tak? i co dalej?
12 lis 13:12
elle: mogłabym prosić o przedstawienie tej teorii czarno na białym? gdyż jestem jeszcze 'zielona' z
logarytmów...
12 lis 13:14
ManFanUtd: D: x>1
opuszczasz logarytmy czyli:
x+1≥2x−2 ==> Zmieniamy znak gdyż funkcja malejąca, liczysz X i przyrównujesz do dziedziny
12 lis 13:16
elle: dziedzina to część wspólna dwóch 'poddziedzin', tak?

z nierówności wychodzi mi:
−x≥1
x≤−1 dobrze?
o co chodzi z tym zmienianiem znaku bo niebardzo to ogarniam
12 lis 13:23
ManFanUtd: x+1≥2x−2
−x≥−3
x≤3
x∊(−∞;3>
zestawiamy z dziedziną,
ODP: x∊(1;3>
12 lis 13:25
elle: rozwiązaniem będzie zbiór funkcji bo jak rozwiązanie nierówności przyrównam do dziedziny to nie
mają żadnego argumentu wspólnego, zgadza się?
12 lis 13:26
elle: faktycznie! gdy to liczyłam na kartce to przed −2 dałam + przez to wyszło mi inaczej...
teraz się zgadza

dziekuję
12 lis 13:28
elle: wiem, że to banalny przykład, ale także proszę o pomoc, bo nie jestem pewna x=4?:
log2 (x)=2
12 lis 13:30
ManFanUtd: Tak
12 lis 13:31
elle: a w tym przykładzie jak będzie?
log
2 (2x+1)>log
2(3x+5)
| | 2 | |
wyznaczam dziedzinę: x∊(−1 |
| , +∞) |
| | 3 | |
i teraz nie wiem co zrobić ze znakiem nierówności? we wcześniejszym przykładzie zmieniało się
bo funkcja malejąca...
12 lis 13:38
elle: bardzo proszę o wskazówkę...
12 lis 13:52
sushi_ gg6397228:
funkcja rosnaca wiec znak nie zmienia sie
12 lis 13:56
elle: dzięki

a dziedzina jest dobrze?
zatem:
2x+1>3x+5
−x>4
x<−4 i przyrównuję do sumy − nie mają części wspólnych więc zbiór pusty − dobrze?
12 lis 14:08
elle: a jak będzie w tym przykładzie?
logx 2≤0
12 lis 14:10
elle: proszę pomóżcie...
12 lis 14:21
Basia:
zamień podstawy
| | log22 | | 1 | |
logx2 = |
| = |
| < 0 ⇔ |
| | log2x | | log2x | |
log
2x < 0
pamiętaj o założeniach
12 lis 14:26
elle: założenia: x>0 ?
a ostateczny przedział to (0,1) zgadza się?
12 lis 15:16
elle:
12 lis 15:25