TRUDNE
Zadanie na SZóstkę: W równoległoboku o kącie ostrym L=30°. Wysokość opuszczona z wierzchołka kąta rozwartego jest
równa 2 pod pierwiastek 3cm. i dzieli podstawę na dwa odcinki w stosunku 1:2. Oblicz pole i
obwód tego równoległoboku. (2/3)
12 lis 12:27
ICSP: zapewne dwa przypadki będą.
Ogólnie nie widzę tutaj nic co by robiło z tego zadania zadanie na 6. Maksymalnie 4.
12 lis 12:35
Zadanie na SZóstkę: W równoległoboku o kącie ostrym L=30°. Wysokość opuszczona z wierzchołka kąta rozwartego jest
równa 2 √3 cm. i dzieli podstawę na dwa odcinki w stosunku 1:2. Oblicz pole i obwód tego
równoległoboku.
12 lis 12:36
ICSP: ale tka na szybko :
przypadek pierwszy :
P = 36√3
Obw = 36 + 8√3
przypadek drugi:
P = 18√3
Obw = 18 + 8√3
12 lis 12:37
dero2005:

h = 2
√3 cm
a = 18
b = 4
√3
O = 2(a+b) = 4(9 + 2
√3) cm
P = a*h = 36
√3 cm
2
12 lis 12:45
dero2005:
dokończ
12 lis 12:51