?
Tomasz: znajdz liczby spel. rownanie cos2x=cosx
12 lis 11:52
ZKS:
cos2x − cosx = 0
cosx(cosx − 1) = 0
cosx = 0 ∨ cosx = 1
x =
Dokończ.
12 lis 11:59
imralav: Może podziel obustronnie przez cosx, co da Ci cosx = 1, a kiedy na cosinusoidzie masz 1? dla x
∊ kπ, k ∊ C
12 lis 12:01
Tomasz: dzk.
12 lis 12:09
ZKS:
imralav Twoje rozwiązanie jest nie poprawne ponieważ dzieląc przez cosx tracisz jedno
rozwiązanie cosx = 0.
12 lis 12:15
Tomasz: czyli jak powinno być ?
12 lis 12:17
Tomasz: okresowosć wynosi T=2Kπ, k ∊ C

Tak powinno być ?
12 lis 12:21
ZKS:
cosx = 0 ∨ cosx = 1
| | π | |
x = |
| + k * π ∨ x = 2k * π k ∊ C |
| | 2 | |
12 lis 12:25
Tomasz: aa skąt to π/2 ?
12 lis 12:28
ZKS:
A kiedy funkcja cosinus przyjmuje wartość równą 0?
12 lis 12:30
12 lis 12:33