twierdzenie talesa
Aś:

W trójkącie prostokątnym ABC na boku AB obrano punkt D oddalony od A o 6cm, od punktu B
oddalony o 4cm. Przez punkt D poprowadzono prostą równoległą do boku AC. Oblicz długość
odcinka DA.
ACAB=
DEDB
1210=
x4
12*4=10x
48=10x
x=4,8
Proszę o sprawdzenie bo nie pamiętam już dokładnie twierdzenia talesa.
12 lis 11:40
Aś: Pomoże ktoś? Bo to jest chyba złe?
12 lis 12:11
ICSP: na boku AB obrano punkt D oddalony od A o 6
Oblicz długość odcinka DA?
|DA| = 6 nie ma co liczyć.
12 lis 12:15
Aś: DE przepraszam. Trzeba obliczyc.
12 lis 12:18
ICSP: dobrze masz
12 lis 12:19
Aś: Bo już się zamieszałam sama. Dziękuje bardzo. : )
12 lis 12:21
natalaaa: w trapezie równoramiennym miara kata ostrego jest równa 45stopni a podstawy mają długości :
16cm i 10cm. oblicz pole trapezu.
26 lis 21:12