pomocy
xxxxxxxxx: W okrąg o średnicy 26 wpiano trapez rownoramienny, w ten sopsob ze, suma kwadratow dlugosci
jego podstaw jest rowna 914. a sinus kata ostrego wynosi 1213. Oblicz pole trapezu
12 lis 11:34
Bogdan:
h = 12k, c = 13k, e =
√(13k)2 − (5p)2 = 5k
| | a − b | | a − b | |
a także e = |
| ⇒ |
| = 5k ⇒ a − b = 10k |
| | 2 | | 2 | |
Okrąg jest opisany na czworokącie ⇒ a + b = 2c ⇒ a + b = 26k
Trzeba rozwiązać układ równań z parametrem m i niewiadomymi a, b:
| ⎧ | a + b = 26k | |
| ⎩ | a − b = 10k | ,
|
potem otrzymane wyniki wstawić do równania: a
2 + b
2 = 914 i stąd obliczyć wartość k.
12 lis 12:06
Bogdan:
Poprawiam tekst:
Trzeba rozwiązać układ równań z parametrem k i niewiadomymi a, b:
12 lis 12:07