funkcje kwadratowe
gregor:
oblicz najmniejszą wartość funkcji kwadratowej f(x)=3(x+6)(x−1) w przedziale < −6 , 0 >
kto mi pomoże
12 lis 11:08
gregor: oblicz najmniejszą wartość funkcji kwadratowej f(x)=3(x+6)(x−1) w przedziale < −6 , 0 >
kto mi pomoże
12 lis 11:09
Aga: Oblicz
f(0)=
f(−6)=
p=xw=
Jeśli p∊<−6,0> to liczysz jeszcze q
i podajesz odp.
12 lis 11:12
gregor: czyli q jest tą najmniejszą wartością?
12 lis 11:17
imralav: Z postaci iloczynowej funkcji kwadratowej wiemy, że miejsca zerowe tej funkcji to x = −6 i x =
1.
Wiemy też, że ramiona paraboli skierowane są do góry (a = 3, 3 > 0). Sprawdzasz, czy
wierzchołek paraboli znajduje się w przedziale <−6;0> jeśli tak to współrzędna Y wierzchołka
jest najmniejszą wartością. Jeśli nie podstawiasz pod X miejsca zerowe i wyliczasz kolejno
f(−6) i f(0). Wybierasz najmniejszą z nich.
12 lis 11:17
gregor: Dzięki Wielkie za pomoc

!
12 lis 11:21