sinus
OLA: Jak narysować taką funkcję? f(x) = cos2 x − 1
Przyznam, że mnie trochę "zatkało"..
12 lis 11:00
ZKS:
f(x) = cos2x − 1 = −(1 − cos2x) = −sin2x
12 lis 11:19
OLA: a jak ona będzie wyglądać? tzn czy ona się podwoi, rozciągnie, zwęzi .. ? Czy mógłby mi ją ktoś
rozrysować ? ( chociaż jakąkolwiek funkcje trygonometryczną podniesioną do kwadratu )
12 lis 11:30
ZKS:
| | π | | π | | π | |
To po podstawiaj sobie za x różne argumenty np: |
| , |
| , |
| . Twoja funkcja |
| | 6 | | 4 | | 3 | |
powinna leżeć w całości pod osią OX i zwęzi się.
12 lis 11:41
OLA: ok, załapałam
12 lis 13:01