układ równań
kaktusik: układ równań proszę o pomoc

: Rozwiąż układ równań:
a) (z trzema niewiadomymi)
2y +1=−z − 2/3x
2x + 3y − z=4
3x + 2y + z = 1/3
niech ktoś to rozpisze bo nie wiem jak to rozwiązać
12 lis 10:53
Aga: Uporządkuj pierwsze równanie w kolejności x,y,z po lewej stronie a wiadoma po prawej.i dodaj
stronami 1z 2 i 2 z 3 otrzymasz układ z niewiadomą x i y.
12 lis 11:00
kaktusik: czy to ma tak wyglądać

(2y +2/3x +z) +(2x+3y −z)=1+4
12 lis 11:05
kaktusik: halo ktoś mi odpowie
12 lis 11:28
krystek: poredukuj i dodaj 2 z 3
12 lis 11:32
Aga: Z Ci się zredukuje i po prawej stronie popraw P=−1+4
i dopisz drugie równanie zgodnie ze wcześniejszą wskazówką.
12 lis 11:33
kaktusik: ok dzięki
12 lis 11:34
kaktusik: wyszło mi ze x to 4/7 a dalej już nie wiem
12 lis 12:05
kaktusik: halo prosze weź cie mi wytłumaczcie jak dalej
12 lis 12:12
kaktusik: halo
12 lis 12:21