wyraz i suma początkowych wyrazó ciągu
lucas6274: Oblicz wyraz a1 i a10 oraz sumę dziesięciu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego jeśli
a6 =1 i a8 =3
12 lis 10:29
krystek: a6=a1+(6−1)*r
a8=a1+(8−1)*r
_____________________
Z tego układu liczysz a1 i r
Lub a8−a6=2r i masz r
12 lis 10:37
lucas6274: prosiłbym o wykonanie bo nie czaje tego

z góry dziękuje
12 lis 10:48
Aga: Wzór na an=a1+(n−)*r
Za n podstawiasz 6 i masz 1 równanie
Teraz za n podstawiasz 8 i masz drugie równanie.
Następnie w tym układzie za a6 piszesz 1, a w miejsce a8 wpisujesz 3
i rozwiązujesz układ z niewiadomymi a i r.
12 lis 10:57
lucas6274: mógłby ktoś rozwiązać ten układ bo gubie sie
12 lis 11:10