Jak znaleźć pierwiastki równania.
imralav: Witam. Mam pytanie dotyczące 17 zadania z 10 strony II części książki pana Kiełbasy.
Mianowicie:
jak z postaci n3 − 39n2 504n − 2160
otrzymać postać (n − 12)(n2 − 27n + 180)?
12 lis 10:10
rumpek: ale tam jest:
n3 − 39n2 − 504n − 1260
czy
n3 − 39n2 + 504n − 1260?
12 lis 10:12
imralav: prawda, znak mi uciekł.
Jest druga opcja, z plusem przed 504n
12 lis 10:13
imralav: Na końcu jest 2160, żeby nie było potem pomyłek ; )
12 lis 10:15
rumpek:
Traktujesz to jak wielomian:
W(n) = n
3 − 39n
2 − 504n − 2160
W(12) = 1728 − 5616 + 6048 − 2160
No to wiesz, że wielomian jest podzielny przez 12 (wziąłem 12 bo to od razu widać

)
Dalej schematem Hornera:
1 − 39 504 −2160
12 −324 2160 12
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 −27 180 =
Czyli:
(n−12)(n
2 − 27n + 180)
12 lis 10:17
imralav: Ok, dzięki wielkie. Czas poznać czym jest schemat Hornera.
Pozdrawiam.
12 lis 10:21
krystek: A jak nie znasz Hornera to wykonujesz dzielenie przez (x−12)
12 lis 10:33