prawdopodobieństwo
Kasia: Chciałabym policzyć prawdopodobieństwo wyrzucenia przy grze w kości fula i strita. Przy czym w
kości gra się pięcioma kośćmi, ful składa się z dwóch takich samych i trzech takich samych
oczek (np. 2,2,3,3,3), a strit może być albo 1,2,3,4,5 albo 2,3,4,5,6. Policzyłam to tak:
strit:
ilość możliwości ułożenia 2,3,4,5, które są zawsze: 4*3*2*1
ilość możliwości wybrania 4 kostek, na których będą oczka 2,3,4,5: 5
ilość możliwości wyrzucenia na pozostałej kostce 1 lub 6: 2
ilość możliwych wszystkich ułożeń: 6*6*6*6*6
| | 4*3*2*5*2 | | 40 | |
prawdopodobieństwo strita: p(s)= |
| = |
| |
| | 6*6*6*6*6 | | 64 | |
ful:
możliwości wyrzucenia 3 tych samych oczek: 6*1*1
możliwości wybrania kostek, na których będą 3 te same oczka: 10
możliwość wyrzucenia 2 tych samych oczek: 6
ilość możliwych wszystkich ułożeń: 6*6*6*6*6
| | 6*10*6 | | 60 | |
prawdopodobieństwo fula: p(f)= |
| = |
| |
| | 6*6*6*6*6 | | 64 | |
prosiłabym o zweryfikowanie moich obliczeń, bo nie jestem pewna czy dobrze to obliczyłam
12 lis 10:00
b.: a) dobrze. można też liczyć od razu 1,2,3,4,5 tak jak Ty liczyłaś 2,3,4,5 (5*4*3*2*1=120 możl.)
i dodać do tego 2,3,4,5,6, podobnie da to 120, razem 240 (ten sam wynik oczywiście)
b) jeśli chodzi o fulla, to to jest dobrze o ile 5 takich samych np. szóstek też nazywasz
fullem. Zwykle tak się tego raczej nie nazywa i dlatego należy zmodyfikować jedną rzecz:
możliwość wyrzucenia 2 tych samych oczek: 5
(Zamiast 6, bo nie chcemy już na tych dwóch wyrzucić tego, co wypadło na trzech kościach).
12 lis 10:40
Kasia: no tak, racja. Wtedy byłby poker. Dziękuję bardzo za odpowiedź
12 lis 11:05
Kasia: coś mi tu dalej nie gra. Jeżeli zmienię tylko 6 na 5, to ilość możliwości zmieni się o 60, a
możliwości wyrzucenia pokera jest tylko 6.... Co jest w tym momencie źle liczone? Co i gdzie
jest policzone więcej niż 1 raz?
12 lis 21:10
Kasia: ok, już do tego doszłam. Piszę jakby się komuś miało przydać. W przypadku, kiedy mnożone jest
razy 6 w prawdopodobieństwie wyrzucenia 2 tych samych oczek, każdy poker liczony jest 10 razy,
stąd różnica 60 między tymi z pokerem a bez pokera.
Zastanawia mnie tylko czy dobrze myślę, że jeżeli w jednym rzucie bardziej prawdopodobne jest
wyrzucenie fulla niż strita, to przy trzech rzutach dalej tak będzie?
12 lis 21:38
b.: Tak, każdy poker jest liczony 10x.
Jeśli chodzi o 3 rzuty, to dalej tak będzie że na fulla będzie większa szansa niż na strita, o
ile w każdym rzucie rzucasz wszystkimi kośćmi. Jednak jeśli dobrze kojarzę, grając w kości
można za drugim i trzecim razem rzucać tylko wybranymi kośćmi, a resztę zostawić na stole −
czy tak?
Jeśli tak, to sprawa się komplikuje i ciężko liczyć jakieś p−stwa. Dałoby się teoretycznie po
ustaleniu jakichś strategii (np. zawsze zostawiam trójkę), ale raczej na komputerze niż
ręcznie. Można by się też pokusić o znalezienie najlepszych strategii, ale też raczej na
komputerze.
12 lis 23:34
b.: P.S. Tak w ogóle to jestem pod wrażeniem − rzadko się trafia tak dociekliwa osoba, która zada
sobie takie pytanie jak Ty o 21:10, a potem jeszcze sama sobie na nie odpowie

Brawo
12 lis 23:40