zbior rozwiazan nierownosci
krzywy: mam pytanie, jak delta rowna sie 0 to zbiorem rozwiazan nierownosci jest?:
a) zbior pusty b) R
12 lis 09:57
Jolanta: jakie jest a ?
12 lis 09:59
Jolanta: napisz nierównosć
12 lis 10:02
krzywy: −x2+2x−1<0
12 lis 10:08
Jolanta:

w obu przypadkach Δ=0 jest 1 pierwiastek
1 parabola ma y ≥0 dla x ∊R y<0 zbiór pusty
2 parabola ma y≤0 dla x ∊R y >0 zbiór pusty
12 lis 10:09
Jolanta: Twoja nierównosc to 2 parabola a=−2 ( jesli a <0 parabola ma ramiona w dół)
wiesz już jaka odpowiedz ?
12 lis 10:11
Jolanta: y=−x2+2x−1
y <0
Ile jest x dla ,których y <0 dużo czy wcale ?
12 lis 10:16
krzywy: zbior pusty?
12 lis 10:17
Jolanta:
12 lis 10:19
krzywy: czyli kazdy x np 3, 5, czy 7 bedzie wiekszy od y<0, tak? co by dalo odpowiedz ( R )?
12 lis 10:22
Jolanta: odpowiedz dobra ale rozumowanie troche nie tak
jak rysujemy wykres to każdemu x odpowiada y
tutaj każdemu x odpowiada y<0 tak ?
12 lis 10:25
krzywy: no tak, a y ma byc mniejsze czyli x odpowiada y<0
12 lis 10:28
imralav:

x ∊ R − {1}
Dla −x
2 + 2x − 1 miejsce zerowe jest dla x = 1.
Szukamy y < 0. y = 0 dla x = 1, więc nie może być rozwiązaniem.
Stąd x ∊ R − {1}
12 lis 10:28
Jolanta:
12 lis 10:28
Jolanta: odpowiedzi sa 2 podane ?
12 lis 10:29
krzywy: a) zbior pusty b) R\{1} c) R d) R\{−1}
12 lis 10:32
krzywy: podalem diwe bo myslalem ze tylko te wchodza w gre
12 lis 10:33
imralav: Odpowiedź B, wykazane w poprzednim moim poście.
12 lis 10:33
Jolanta: imralav doszłabym do tego

musimy odjać 1 bo dla x= 1 y=0 czyli nie jest y<0
12 lis 10:35
krzywy: dzieki wielkie
12 lis 10:36
Jolanta:
12 lis 10:37
imralav: Ależ ja nie mówię, że byłoby inaczej ; )
Najważniejsze, by pan Krzywy zrozumiał.
12 lis 10:37
Jolanta: i o to chodzi
12 lis 10:39