matura rozszerzona
Dorota: Dla jakich wartości parametru p równanie |x − 1 5| = p3 − 4p ma dwa rozwiązania, których
iloczyn jest liczbą dodatnią?
Proszę o wytłumaczenie.
12 lis 09:53
rumpek: Rysujesz ten wykres |x − 15| i zauważasz, że jedynym możliwym przedziałem gdzie spełniony jest
warunek zadania jest x∊(0,15)
Pozostaje tylko wcielić ten warunek w życie i rozwiązać nierówność:
0 < p3 − 4p < 15
12 lis 10:19
Dorota: ale jak ten wykres narysowac?
12 lis 10:29
Aga:

0to ten wykres
12 lis 11:09
Dorota : jakoś nie łapie o co w tym chodzi ..
12 lis 11:11
Aga: Dorysuj sobie proste y=b , dla różnych b i zobacz kiedy rozwiązaniem są dwie liczby dodatnie
Np dla b=−5 nie ma wcale rozwiązań , dla b=0 jest tylko jedno rozwiązanie x=15, dla b=15 są dwa
rozwiązania 0 oraz 30 , dla b=16 są dwa, ale jedno jest dodatnie a drugie ujemne.
Nie ma dwóch rozwiązań ujemnych
12 lis 11:18
xxxxxxxxx: to rozumiem, ale nie wiem jak wzielaś sie do narysowania wykresu, obliczalas x z tabelki ?
12 lis 11:35
Aga: Nic nie liczyłam, po prostu wiem jak taki wykres wygląda.
Jeśli będziesz zainteresowana/y to w godzinach wieczornych będę mogła bardzo szczegółowo
wyjaśnić.
12 lis 11:40
Milea: Dobrze
12 lis 11:41