matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice
biedrona:
x
2
y
2
Niech f(x,y)=
dla (x,y)≠(0,0). Pokazać,że granice iterowane
x
2
y
2
+(x−y)
2
lim
x→0
(lim
y→0
f(x,y)) , lim
y→0
(lim
x→0
f(x,y)) istnieją i są równe 0, ale nie istnieje granica lim
(x,y)→(0,0)
f(x,y). Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
12 lis 08:48
biedrona:
jest ktoś kto wie jak to zrobić
12 lis 14:03
Basia:
0*y
2
lim
y→0
[lim
x→0
f(x,y) ] = lim
y→0
=
0*y
2
+ (0−y)
2
0
lim
y→0
= +
∞
y
2
tak samo liczysz tę pierwszą potem x = r*cosφ y = r*sinφ i liczysz granicę przy r→0 i φ dowolnym
12 lis 14:10