Pierwiastkowanie
Ashtray: Witam
Czy wynik ponizszego pierwiastkowania (jak i calego wyrazenia) jest poprawny?
240 * 420 = 840+20 = 860
12 lis 07:59
dero2005:
ax * ay = a(x+y)
(ax)y = a(x*y)
240*420 = 240*(22)20 = 240*240 = 240+40 = 280
12 lis 08:09
Ashtray: Poczatkowo tez tak wlasnie myslalem, ale problem polega na tym, ze w mozliwych odpowiedziach do
takiego wlasnie zadania nie ma takiej odpowiedzi.
Sa natomiast :
a) 440
b) 450
c) 860
d) 8800
Co wiec nalezy poczac?
12 lis 08:29
dero2005:
280 = (22)40 = 440
12 lis 08:44