Znajdź prawdopodobieństwo
Vlad: z tali 52 kart losujemy 4 karty. jakie jest prawdopodobieństwo że 3 karty są koloru pikowego?

z góry dzięki
12 lis 00:54
rumpek:
W tali 52 kart koloru pikowego jest 13 kart, zatem:
Do końca w tym zadaniu nie jestem pewien tego koloru bo w karty nigdy nie grałem
12 lis 01:04
Aga: W talii jest 4 kolory, więc 52:4=13 każdego koloru
12 lis 01:05
Vlad: Dzięki
12 lis 01:09
Vlad: No ok a jakby było tak że :
losujemy 4 karty i obliczyć jakie jest prawdopodobieństwo że wylosujmy 4 kolory
to |A| wtedy jest równe
39*39*39*39?
12 lis 01:15
rumpek: Ale, że w sensie 4 różne kolory?
12 lis 01:16
Vlad: tak
różne
12 lis 01:18
rumpek: No to skoro Aga napisała, że w talii są 4 kolory, także: 52:4 = 13
jedna karta to jeden kolor także:
Obliczenia:
| | 13! | | 12! * 13 | |
= |
| = |
| = 13 |
| | 1 * (13 − 1)! | | 12! | |
I masz odpowiedź
Chyba dobrze

chociaż prawdopodobieństwo będę miał w grudniu dopiero
12 lis 01:18