Oblicz ósmy wyraz ciągu arytmetycznego jeśli a_1=26 oraz r= -3.
lucas6274: Oblicz ósmy wyraz ciągu arytmetycznego jeśli a1=26 oraz r= −3.
11 lis 23:42
pomagacz:
an = a1 + (n−1)*r
11 lis 23:43
Janusz: Do tego wyżej trzeba podstawić liczby?
11 lis 23:53
pomagacz:
n to wyraz w ciągu
a1 = 26 więc idzie na swoje miejsce
r = −3 idzie na swoje miejsce
(n − 1) = (8 − 1) = 7
a8 = 26 + 7 * (−3) = ...
a1, a2, a3
a2 = a1 + r
a3 = a2 + r = (a1 + r) + r = a1 + 2r
io taki przykład skąd wzór na n−ty wyraz ciągu
11 lis 23:57