Oblicz kat alfaoblicz kat alfa,ie umiem tu rysowac czarne kropki to katy proste
Izaaabelllaaa:

oblicz kat alfa,ie umiem tu rysowac
czarne kropki to katy proste, pomaranczowa strzalka kąt 35 stopni
niebieska bok 4,8
rozowa 4,1
a to kat alfa
11 lis 23:42
sushi_ gg6397228:
suma katow w trojkacie wynosi =....
11 lis 23:44
Izaaabelllaaa: 180 ale co mi to da ?
11 lis 23:46
sushi_ gg6397228:
11 lis 23:48
Izaaabelllaaa: to jest cos z trygonometrii..
11 lis 23:49
sushi_ gg6397228:
trojkat DCA
90o+ 35o+ γ= 180o γ=...
11 lis 23:49
Izaaabelllaaa: Nadal nie rozumiem, ale dzięki rysunek dokładniejszy
11 lis 23:52
Izaaabelllaaa: to 55 ale γ≠α
11 lis 23:53
sushi_ gg6397228:
szukamy w tablicach ile wynosi cosinus55 stopni i obliczamy |AC|
11 lis 23:54
Izaaabelllaaa: tylko o to chodzi, ze nei mzoemy uzywac tablic. O.o ...
11 lis 23:55
Izaaabelllaaa: Ten sposób to rozumiem, mam tą długą linię i później licze np ctg α , ale czy da radę bez
tablic ?
11 lis 23:57
Izaaabelllaaa: Ale i tka wielkie dzięki

!

DD wyszło mi ok 47

Faktycznie, bez tablic się nie da! WIELKI PLUS


<uściski>
12 lis 00:03
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
12 lis 00:04
Izaaabelllaaa: Czy móglby ktos jednak mi to sprawdzić?
powinno wyjsc ok 47,48.. a mi wyszło, ale źle spojrzałam an wartości teraz licząc wychodzi mi
56..
β=55st
DA/AC=cos55st
0,5736AC=4,1
AC=7,148
tgα=AC/BC
4,8tgα=7,148
i wychodzi mi kat 56 st.. powinien wyjsc ok o 10 mniejszy, co robię źle w obliczeniach?
12 lis 11:40
Izaaabelllaaa:
Może ktos sprawdzić, gdzie popelniam bląd?
12 lis 13:55
sushi_ gg6397228:
mi tez wyszlo 47stopni, wczorja to przeliczylem
12 lis 14:09
sushi_ gg6397228:
przeciez nie masz pdoanej wartosci |BC| wiec nie mozna liczyc tangensa
| | |AD| | | |AD| | |
cos γ= |
| −−> |AC|= |
| |
| | |AC| | | cos γ | |
| | |AB| | | |AB| | | |AB| *cos γ | |
cos α= |
| zatem cos α= |
| = |
| |
| | |AC| | | | | |AD| | |
12 lis 14:12
Izaaabelllaaa: o dzieki to za 1 razem mi dobrze wyszło, później zaczęłąm kombinować
12 lis 15:10