Wykaż że ciąg a_n jest monotoniczny
lucas6274: Wykaż że ciąg a
n jest monotoniczny
11 lis 23:35
Vlad: jeżeli dobrze pamiętam to ciąg a
n jest monotoniczny jeżeli jest rosnący albo malejący czyli
jeżeli policzymy ile jest równe a
n −a
n+1 to mamy:
| n | | n+1 | | 2n2+n−2n2 −n+1 | | 1 | |
| − |
| = |
| = |
| >0 więc ciąg jest |
| 2n−1 | | 2n+1 | | {2n−1}2 | | {2n−1}2 | |
monotomiczny
12 lis 00:07
Aga: Zaszalałeś.
(2n−1)(2n+1)=n2−1.
12 lis 00:12
Vlad: ostatni raz ze wzorów skróconego mnożenia korzystałem w 4 klasie LO

i faktycznie zaszalałem
ale czy tak to się robi jw ?
12 lis 00:14
rumpek: Odwrotnie:
| | n + 1 | | n | | n + 1 | | n | |
an+1 − an = |
| − |
| = |
| − |
| |
| | 2(n + 1) − 1 | | 2n − 1 | | 2n + 1 | | 2n − 1 | |
itp. rozszerzasz o mianownik
12 lis 00:15
Aga: Kolejności nie kwestionowałam, bo może być ktoś przewrotny i robić inaczej .
Nie napisałeś, czy to jest rosnący, czy malejący.
12 lis 00:20
rumpek: Bardziej Aga chodziło mi o post Vlada bo an − an + 1 za bardzo sensu nie ma
o wiele więcej sensu ma zapis:
an − an−1
an + 1 − an
12 lis 00:22
Vlad: co za różnica co się odejmuje. Wynik ma być różny od zera.
12 lis 00:25
Aga: Ciąg (an) jest rosnący⇔an+1−an>0 //:(−1)
lub an−an+1<0 dla każdego n∊N+
Dlatego napisałam, że przewrotni mogą robić nie schematem.
12 lis 00:29
Aga: Wynik może być zerem, wtedy ciąg jest stały
12 lis 00:31
rumpek: No teoretycznie też tak można, lecz potem z reguły nie pamięta się o tym czy zmieniono znak czy
nie
12 lis 00:31
Vlad: a swoją drogą co znaczy że ciąg jest monotoniczny? Czy to że jest albo rosnący albo malejący?
12 lis 00:33
Aga: Właśnie, więc najlepiej robić tak jak Ty zaproponowałeś, wtedy tak logicznie jak różnica
większa od zera to rosnący.
12 lis 00:34
Aga: Też, ale może być jeszcze nierosnący i niemalejący.
12 lis 00:35
Vlad: jak różnica większa to malejący
12 lis 00:35
Vlad: tzn an−a{n+1}>0 to malejący
12 lis 00:37
Vlad: kiedy jest nierosnący?
12 lis 00:38
Aga: Zależy o której różnicy mówisz, podałam definicję ciągu rosnącego, w wersji częściej używanej i
w Twojej.00:29
12 lis 00:39
Aga: kiedy an+1−an≤0 lub
≥0
12 lis 00:41
lucas6274: to w końcu jak to ma być bo każdy co innego mówi
12 lis 00:51
lucas6274: niech to ktoś w jednym poście dobrze zrobi
12 lis 00:52
Aga: Czytaj ze zrozumieniem, wszystko jest napisane,. Zależy w jakiej postaci masz Ty podaną
definicję.
Ja bym robiła tak.
| | n+1 | | n | | (n+1)(2n−1)−n(2n+1) | |
an+1−an= |
| − |
| = |
| =... |
| | 2n+1 | | 2n−1 | | 4n2−1 | |
12 lis 01:01
lucas6274: ale ja potrzebuje zrobione dwa przykłady w całości bo to zadanie dla kolegi dla mnie to czarna
magia
12 lis 01:04
Aga: Innym razem, ale przy współpracy.
Dobranoc.
12 lis 01:07