prawdopodobieństwo
Agnieszka: PROSZĘ

Jurek ma 12 przyjaciół:7 kobiet i 5 mężczyzn, wśród których są Karol i
Janka.Tylko 7 z nich może zaprosić na premierę swojego filmu i wyboru chce dokonać losowo.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wśród zaproszonych:
a) będą same kobiety,
b)będzie 5 mężczyzn
c)nie będzie Karola
d)będzie Janka
11 lis 23:27
rumpek:
Skoro Jurek ma 12 przyjaciół to jest to jednocześnie suma osób (7 + 5 − oczywiste).
Tylko 7 osób może zaprosić na premierę filmu, nie jest powiedziane, że konieczna jest kolejność
zatem:
1
o moc (Ω)
a) będą same kobiety, czyli mamy 7 kobiet
b) będą sami mężczyźni, zatem mamy tylko 5, więc co najmniej będą kobiety(co jest oczywiste

czyli:
| | 7! | | 5! * 6 * 7 | | 6 * 7 | |
= |
| = |
| = |
| = 21 |
| | 2! * 5! | | 2 * 5! | | 2 | |
c) nie będzie Karola, czyli z 12 osób odejmujesz jednego członka, zatem pozostaje ci zbiór 11
elementowy:
d) będzie Janka, czyli wpierw mogę zagwarantować warunkiem: wybranie Janki ze zbioru 7
elementowego (bo 7 kobiet) − 1, a następnie pomnożyć przez wybranie 6 osób ze zbioru 11
elementowego:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Niech zobaczy te rozwiązania jakiś fachowiec, bo z prawdopodobieństwa jestem samoukiem

więc
nie gwarantuje, że na 100% dobrze chociaż błędu nie widzę
11 lis 23:42
Agnieszka: Nie da się bez tych kombinacji?
11 lis 23:53
rumpek:
A co w tym trudnego

? Kombinacje to jedyne możliwe rozwiązanie tego zadania.
| | | | 12! | | 12! | |
1) | = |
| = |
| = |
| | | 7! * (12 − 7)! | | 7! * 5! | |
| | 7! * 8 * 9 * 10 * 11 * 12 | | 95040 | |
= |
| = |
| = 792 |
| | 7! * 120 | | 120 | |
czyli:
| | 1 | |
a) |
| już się zgadza  |
| | 792 | |
robisz podobnie
11 lis 23:57
Aga: A ktoś umie bez kombinacji, jeśli są duże liczby?
11 lis 23:59
Agnieszka: A te wzory to poziom podstawy na maturze?
12 lis 00:03
Agnieszka: Miałam na myśli podstawowy (śpiąca już jestem)
12 lis 00:04
rumpek: zresztą co mi tam mam czas
Obliczenia:
| | 11! | | 11! | | 7! * 8 * 9 * 10 * 11 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| | 7! * (11 − 7)! | | 7! * 4! | | 7! * 24 | |
= 330
| | 11! | | 11! | | 6! * 7 * 8 * 9 * 10 * 11 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| | 6! * (11 − 6)! | | 6! * 5! | | 6! * 120 | |
| | 7 * 8 * 9 * 10 * 11 | |
= |
| = 462 |
| | 120 | |
Rozwiązanie:
Czyli wszystko się zgadza

, zatem dobrze obliczone
12 lis 00:06
Aga: Do kombinacji ,tak.
Z permutacji, wariacji bez powtórzeń i z powtórzeniami możesz nie korzystać, tylko stosować
regułę mnożenia.
12 lis 00:06
rumpek: Na maturze może być tylko i jedynie reguła mnożenia, wszystkie pozostałe to rozszerzenie.
Jeżeli zdajesz tylko podstawę to nawet nie masz co robić tak trudnych zadań. Na maturze
podstawowej takich nie spotkasz
12 lis 00:09
Agnieszka: Dzięki bardzo. Dobranoc
12 lis 00:14
Aga: rumpek, masz rację , sprawdziłam, to zadanie jest z rozszerzenia.
12 lis 00:15
Agnieszka: A w moim podręczniku (WSiP) zadanie to nie jest oznaczone jako poziom rozszerzony, ale wzory
podane jako rozszerzenie.( brak konsekwencji u autora podręcznika). Jeszcze raz Wam dziękuję.
12 lis 00:19
Aga: Najlepiej zajrzeć na stronę CKE i poczytać o wymaganiach.
12 lis 00:22
Agnieszka: Dzięki RUMPEK , zrozumiałam kombinacje
12 lis 10:57