Trójka dzieci Pani Kowalskiej ma wzrost w stosunku 3:4:5
Martyna: Trójka dzieci Pani Kowalskiej ma wzrost w stosunku 3:4:5. Ile cm wzrostu mają mniejsze dzieci,
jeśli najwyższe ma 150 cm ?
Ma wyjść 120cm i 150cm lecz nie wiem jak ułożyć równanie

proszę o pomoc

!
11 lis 22:49
sushi_ gg6397228:
dzieci maja nastepujacy wzrost
3x
4x
5x == 150 wiec x=...
11 lis 22:51
Igor: 5x=150
x=30
30*3=90
30*4=120
30*5=150
11 lis 22:58
Martyna: x=30
3x=90
4x=120
ma wyjść 120 i 150
11 lis 23:00
sushi_ gg6397228:
taka odpowiedz jest błedna 120−−> to jest średnia osoba
11 lis 23:01
ICSP: a najwyższe nie ma przypadkiem 180 ?
11 lis 23:01
Igor: to jak moze wyjsc 4x=150 i 5x=150?
11 lis 23:01
Martyna: tak mam napisane na kartce, może jakiś błąd. Dziękuje za pomoc
11 lis 23:04