Prawdopodobieństwo
Agnieszka: Doświadczenie polega na losowym umieszczeniu 5 kul w 5 szufladach. Oblicz prawdopodobieństwo,
że w każdej szufladzie jest jedna kula.
11 lis 22:43
Vlad: analogicznie do poprzedniego to chyba 5
4 co? ale dlaczego nie wiem
11 lis 23:18
11 lis 23:21
rumpek:
1o Moc (Ω)
Wariacje z powtórzeniami
W55 = 5 * 5 * 5 * 5 * 5
2o zdanie sprzyjające (A):
w każdej szufladzie jest inna więc 5! = 1 * 2 * 3 * 4 * 5
11 lis 23:26
Vlad: dlaczego (A) =5! ?
11 lis 23:32
Agnieszka: Dzięki Rumpek. Rozumiem już i zgadza się z odpowiedzią.
11 lis 23:33
Vlad: to może ty mi Agnieszko wytłumacz dlaczego (a) =5!?
11 lis 23:35
Agnieszka: Pierwsza kula ma 5 możliwości (5 szuflad) druga kula już ma 4 możliwości (4 szuflady, bo jedna
już zajęta ) i tak dalej...
11 lis 23:38
Vlad: Dzięki Agnieszko już więcej z tego kumam
11 lis 23:43
Daria: Na ile sposobów moze sie ubrac kobieta ktora ma 3 rozne kapelusze 6 sukni i 4 pary butow please
wytlumaczcie mi to jak zrobic to zadanie?
12 lis 11:03
Agnieszka: Reguła mnożenia3*6*4=
12 lis 11:13